Γράφει ο Γιώργος Παπακωστόπουλος
Το “σερί” υψηλών θερμοκρασιών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, συνεχίστηκε και στο 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε, λίγο – πολύ, υψηλά για την εποχή επίπεδα και τις ημέρες που θύμισαν Χειμώνα, να είναι μετρημένες “στα δάχτυλα του ενός χεριού”. Παρά της υψηλές θερμοκρασίες, το διάστημα αυτό αποδείχθηκε αρκετά υετοφόρο, καθώς μία σειρά ατμοσφαιρικών διαταραχών με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, επηρέασαν τον ελλαδικό χώρο και παρήγαγαν εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν έντονο χαρακτήρα. Αξιόλογες βροχές σημειώθηκαν και στον νομό Αττικής όπου μέχρι στιγμής τα ύψη βροχής και ο αριθμός ημερών βροχής/καταιγίδας, κυμαίνονται πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου. Παρά το “κρεσέντο” των ατμοσφαιρικών διαταραχών και των φαινομένων που τις συνόδευσαν, οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν σε μεγάλα υψόμετρα και μόνο σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας, χιόνισε, παροδικά, σε ημιορεινές και, τοπικά, σε πεδινές περιοχές.
Ο κύκλος των ατμοσφαιρικών διαταραχών, έκλεισε το περασμένο Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου με εντυπωσιακό τρόπο καθώς καλά οργανωμένο ψυχρό μέτωπο διέσχισε γρήγορα την χώρα μας παράγοντας έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα συνοδεία πολύ ισχυρών ανέμων που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασαν τα 9bf. Από την Κυριακή, με την απομάκρυνση και εξασθένιση του χαμηλού και την εγκατάσταση θερμού αντικυκλώνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η χώρα μας έχει εισέλθει σε περίοδο “καιρικής ηρεμίας” η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.
Κύρια στοιχεία της περιόδου αυτής, θα είναι η επικράτηση γενικά αίθριου καιρού, οι γενικά ασθενείς άνεμοι (με τάση επικράτησης νότιου ρεύματος στο Ιόνιο και στην δυτική Ελλάδα), οι πολύ υψηλές, για τα δεδομένα της εποχής, θερμοκρασίες (πάνω από 20°C, τοπικά), κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, η πολύ αυξημένη υγρασία και οι ομίχλες σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι αρκετά πυκνές και εκτεταμένες.
Από την Πέμπτη, με την διέλευση ατμοσφαιρικής διαταραχής στην Αδριατική και την άφιξη ψυχρού μετώπου στο Ιόνιο και στα δυτικά τμήματα της χώρας, προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βροχές, κυρίως στην δυτική Ελλάδα, ενίσχυση των ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα αφορούν το Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελοπόννησο, ενώ μικρότερης έκτασης και έντασης φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αρκετά αισθητή στην δυτική Ελλάδα, όχι όμως ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Από την Παρασκευή, ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα προβλέπεται να σχηματιστεί στην Ιταλία και να ακολουθήσει τροχιά προς τα ανατολικά – νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας σημαντικά τον καιρό της χώρας μας. Σε πρώτη φάση, την Παρασκευή και το Σάββατο, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση συννεφιάς, κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και η εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί νότιοι – νοτιοδυτικοί άνεμοι και η θερμοκρασία δεν προβλέπεται να σημειώσει σημαντική μεταβολή.
Την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου και την Δευτέρα, προβλέπεται μεταβολή του καιρού ως προς την στροφή των ανέμων σε Δυτικούς – Βορειοδυτικούς και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και με την πτώση της θερμοκρασίας, είναι πιθανό να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και ίσως σε ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της Δευτέρας, είναι αρκετά πιθανό, να συντελεστεί νέα μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την στροφή των ανέμων σε πιο Βόρειους και την ενίσχυσή τους, την νέα πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών και χιονοπτώσεων όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.
Την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα ξεκινήσει αρκετά ψυχρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές/καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Αιγαίου, της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει τάση υποχώρησης των φαινομένων (εάν τελικά εκδηλωθούν) και επικράτησης ήπιου καιρού με εξασθένιση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα τωρινά στοιχεία (τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα) υποδεικνύουν τάση για επικράτηση αρκετά ψυχρών συνθηκών, κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών και είναι πιθανό να επικρατούν σχετικά ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο και ο καιρός να είναι “κλειστός” και ίσως βροχερός σε κάποιες περιοχές της χώρας (κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα). Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα της χώρας και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Ωστόσο, παρ’ότι ο καιρός των Χριστουγέννων θα είναι μάλλον ψυχρός, τα ακριβή χαρακτηριστικά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα στα προγνωστικά μοντέλα και είναι εξίσου πιθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη ψυχρή εισβολή, ικανή να δώσει χιόνια σε αρκετές ορεινές/ημιορεινές περιοχές της χώρας, με το να επικρατεί ηλιόλουστος καιρός με ασθενείς ανέμους και “κανονικές θερμοκρασίες”.
Όσον αφορά την Τετάρτη και την Πέμπτη, 26-27 Δεκεμβρίου, τα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν τάση για επικράτηση σχετικά ήπιων συνθηκών και η πιθανότητα να εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα εκείνο το διάστημα εμφανίζεται πολύ περιορισμένη.
Οι τελευταίες ημέρες του 2019, μάλλον θα κυλήσουν με έντονη “καιρική δραστηριότητα” και είναι αρκετά πιθανό νέος κύκλος ατμοσφαιρικών διαταραχών να επηρεάσει την χώρα μας δίνοντας αξιόλογες βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και, ενδεχομένως, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε βαθμό που “θα στρώσει το χαλί” στον λευκό επισκέπτη ώστε αυτός να κατέβει και στα πεδινά τμήματα της χώρας μας.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.simeteo.gr
πηγή: simeteo.gr