Δελτίο καταιγίδων από simeteo.gr

Γράφει ο Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Έκδοση: 26/5/2020/08:30

Ισχύς: 26/5/2020/09:00 – 30/5/2020/24:00

Συνοπτική ανάλυση

SiMeteoalarm - Δελτίο καταιγίδων

Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, προβλέπεται να επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο, στα πλαίσια ευρύτερης διαταραχής μέσης τροπόσφαιρας (cut-off low), η οποία εγκαθίσταται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπη και της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση ασταθών συνθηκών οι οποίες, σε συνδυασμό με την δράση των διαταραχών θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης και την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα αφορούν τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, κατά κύριο λόγο κατά τις “θερμές ώρες” της ημέρας οπότε και η θερμική αστάθεια θα επιτείνει την ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφώσεων, αλλά και σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση την περιοχή των Σποράδων και το Θερμαϊκού Κόλπου όπου η διαμόρφωση ασταθών συνθηκών σε συνδυασμό με την δημιουργία ανεμολογικών συγκλίσεων είναι πιθανό να δημιουργήσει εκτεταμένα συμπλέγματα καταιγίδων.

Προβλεπόμενη εξέλιξη καταιγίδων

Τρίτη, 26 Μαΐου – Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020: Όμβροι και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν, σε μεγάλο μέρος της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην ευρύτερη περιοχή των Σποράδων και του Θερμαϊκού Κόλπου, στην Εύβοια, στον Κορινθιακό Κόλπο, στον Σαρωνικό Κόλπο και στο Μυρτώο Πέλαγος και στο Κρητικό Πέλαγος / Βόρεια Κρήτη (ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα του νησιού και κυρίως την Τετάρτη). Τα φαινόμενα σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν έντονο χαρακτήρα και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ριπαίους ανέμους. Μικρό ενδεχόμενο ανάπτυξης σιφώνων κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές τους Θερμαϊκού Κόλπου, της θάλασσας των Σποράδων, του Σαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους.

Πέμπτη, 28 Μαΐου – Σάββατο, 30 Μαΐου 2020: Όμβροι και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, κατά κύριο λόγο κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Παροδικοί όμβροι και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στο βόρειο Αιγαίο, την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και των Σποράδων, στον Κορινθιακό Κόλπο, στην Κρήτη και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου και του βόρειου Ιονίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος – προγνώστης καιρού – Συντονιστής προγνωστικής ομάδας SiMeteo WeatherLab

Πηγή: simeteo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: